Vadå vegetarisk ost? All ost är väl vegetarisk?

 
Ost är gjort på mjölk, därför borde det väl vara (lakto-ovo-)vegetariskt, eller hur?
 
Nja, så enkelt är det inte.
 
Det är inte så att vi kan ta mjölk och göra den till ost utan att tillsätta något annat. Vi behöver tillsätta någon form av enzym som kan få mjölken att ystas.
 
När människan kom på det här med att göra ost så fanns det bara ett alternativ tillgängligt för att ysta mjölken, nämligen löpe. Löpe är ett enzym som kommer från kalvens mage. I kalvens mage behövs det för att kalven ska kunna bryta ner mjölken som den dricker från mamma kossa.
 
Idag finns det flera alternativ till löpe för att ysta ost. Bland annat finns det vegetabiliskt ystenzym och mikrobiellt ystenzym. Dessa alternativ är (lakto-ovo-)vegetariska. Löpe är inte vegetariskt.
 
Som jag sa så finns löpet i kalvens mage. Hur tror ni att vi får ut löpet ur kalvens mage? Jo, alltså, vi måste först döda kalven för att kunna få ut löpet ur dess mage.
 
Svårare än så är det inte. Ost som innehåller löpe är inte vegetarisk ost.
 
Löpe är fortfarande det vanligaste att använda vid ystning i Sverige. Detta trots att den mesta löpen i svensk ost kommer från import för att det antal kalvar som slaktas i Sverige inte räcker för att försörja all svensk ostproduktion.
 
Nästa gång du ska köpa ost, ta en titt på innehållsförteckningen på några olika ostar. Du kommer att upptäcka att det finns både ostar som innehåller löpe och ostar som innehåller andra typer av ystenzym.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0