10 anledningar till att inte äta kött som andra tillagat

 
Folk brukar ofta fråga mig varför jag äter vegetariskt. Det finns många anledningar till detta, men nu tänkte jag bara argumentera med anledningar om varför jag inte äter kött när jag äter ute på restaurang eller liknande.
 
1. Du vet inte köttets ursprung
Om du äter kött på en restaurang så vet du inte köttets ursprung. Du vet inte om grisköttet kommer från kanske Danmark eller Tyskland, ställen där de använder antibiotika på friska djur "i förebyggande syfte". Detta är helt idiotiskt att göra eftersom det ökar antibiotikaresistensen i världen. Bakterier blir multiresistenta och kommer inte att gå att skada, vilket gör att stora mängder djur (inklusive och kanske framförallt människor) kommer att dö av något som egentligen borde varit små ofarliga sjukdomar, bara för att vi överansvänder antibiotika. Du vet heller inte om tonfisken är blåfenad eller gulfenad (alltså utrotningshotad eller inte utrotningshotad). Från vissa länder är köttet även fullproppat med hormoner för att djuret skulle växa snabbare. Du kan aldrig veta varifrån storkökets kött kommer ifrån.
 
2. Du vet inte hur köttet har behandlats
Kött är färskvara och vissa köttprodukter kan bli livsfarliga om de inte har handskats med på rätt sätt. Smörgåstårta med räkor på dör folk av för att de inte vetat hur den skulle förvaras. Matförgiftning ("magsjuka") är heller inte ovanligt att få av kött. Nötfärs, kyckling och fläsk som inte har tillagats ordentligt är vanliga orsaker till matförgiftning. Hygienen är så mycket viktigare med kött än med nästan alla andra matvaror. Du kan aldrig veta hur ett storkök handskas med köttet, det är mycket som händer i köket som vi inte får se.
 
3. Du vet inte hur djuret har mått
Du har ingen aning om ifall djuret har varit instängd i en bur som den inte ens kan vända på sig i eller om den har fått gå på en stor äng. Kött från djur som har mått dåligt är oftast segare och innehåller högre fetthalt. Du kan inte veta hur djuret mådde.
 
4. Du vet inte vad det är du egentligen får
Är det ko eller häst eller kanske gris? Oxfilé är vanligt att det står i menyn, men det du får är någon slags senig köttbit som mer ser ut som gris än ko. Ko och gris måste tillagas olika noga, oxfilén gör inget om den är lite röd, men griskött måste vara ordentligt tillagat. Du vet inte om det verkligen är det kött du beställt som du sedan får eller hur det tillagas utifrån detta.
 
5. Du påverkar
Genom att välja vegetariskt när du äter ute kommer fler och fler restauranger att förstå att det är viktigt att ha vegetariskt. Jag minns själv när jag var liten, då fanns det inget vegetariskt på de flesta restauranger, idag har alla åtminstone någon vegetarisk rätt. Dock är det förstås svårt att undvika löpe och gelatin, men om du sätter krav på vad du ska äta kanske fler inser varför de också borde äta vegetariskt samt varför löpe och gelatin inte är vegetariskt.
 
6. Du överlever
Du dör inte av att äta en måltid som inte innehåller protein och järn (vilket är vanligt på restauranger, eftersom många inte vet vad vegetarisk kost innebär). Om dina vänner försöker argumentera för att du inte får i dig tillräckligt av någon vitamin, mineral eller liknande så kan du ju påpeka för dem vad som finns i deras köttmat. Färdigmat/snabbmat som innehåller kött innehåller inte alls lika mycket protein eller järn som mat du lagar från grunden. Färdigmat/snabbmat med kött innehåller mest fett och kolhydrater. Färdigmaten/snabbmaten utan kött innehåller troligtvis mer järn (fullkorn eller järnberikade grönsaker är ganska vanligt i vegetarisk färdigmat/snabbmat) än den med kött.
 
7. Snabbmatskött smakar trist
Är det inte godare med en bit broccoli än en trist grå köttbulle? Jag tänkte väl det.
 
8. Processad mat är sämre
Mat som är processad är sämre för hälsan än mat som inte är processad. Kött som du äter på restauranger är oftast processad på ett eller annat sätt, medan det vegetariska oftast inte är det. Självklart finns det avvikelser, men i de flesta fall är köttet oftare och mer processat än det vegetariska. Processad mat är sämre för magen, ju mer processad mat desto större risk för gaser, diarré och oregelbunden tarmtomning. Den som äter väldigt mycket icke-processad mat hemma och sällan går ut och äter brukar kunna uppleva problem med detta bara några timmar efter att ha ätit kött på restaurang.
 
9. Det är billigare
Vegetarisk mat är oftare billigare än köttmat, inte bara i affärerna utan även på restaurangen. Sen beror det förstås på hur bra de kan vegetariskt, oftast brukar de som är riktigt dåliga på vegetariskt (snabbmatskedjorna som köper in processad vegetarisk färdigmat, typ vegbiffar) ta mer betalt för det vegetariska för att det är dyrare att köpa in än köttet (Vänta, va?). Men ju bättre mat desto mer värt pengarna är det med det vegetariska, då inräknat även alla anledningar ovan.
 
10. Minskad köttkonsumtion är bättre för alla
Att minska på intaget av kött är bra för alla som äter kött mer än en gång i veckan. Kött är överlag sämre för hälsan än vegetarisk mat (sen beror det förstås på exakt vilken mat du väljer att äta), kött är överlag sämre för miljön än vegetarisk mat, kött är överlag svårare att hålla färskt än vegetarisk mat (ju svårare att hålla färsk desto större risk för att saker måste kastas, speciellt i storkök och restaurangkök) och vårt köttkonsumtionssamhälle är fruktansvärt på sina håll.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0