Våga vägra matsvinn!

 
I dagens samhälle är det en norm att inte vara snål. Är du snål så anses du vara en sniken jävel som bara tänker på dig själv. Men du måste våga att vara snål ibland!
 
Det slängs väldigt mycket mat inom restaurangbranschen. Mat som det inte är något som helst fel på, men som de inte kan servera på nytt. Du känner dig snål om du ber om en doggybag, därför gör du det inte och istället måste restaurangen slänga maten.
 
Men är du verkligen snål som ber om en doggybag?
 
Se det så här: Du har köpt maten, alltså är den din och du får göra vad du vill med den. Om du inte orkar äta upp så kan du göra precis som du gör (eller åtminstone borde göra om du inte gör det) hemma, spara till ett senare tillfälle. Om fler väljer doggybag framför att lämna fullt ätbar mat så behöver restaurangerna inte betala lika mycket för sophämtning eftersom de får mindre sopor, de tycker heller inte att du är snål eftersom du redan har betalat för maten, dessutom är det mycket bättre för miljön att inte slänga maten. Visst att du får det i en liten låda, antagligen av plast, men vi borde verkligen inte slösa på mat så som vi gör idag. Om du vågar kan du ju faktiskt ha med dig en matlåda hemifrån att lägga resterna i, alltså en låda som du sedan kan diska och använda igen. En del av lådorna som du får på restauranger går dessutom att återanvända, även om det inte är så många gånger.
 
Och om du tycker att det är äckligt med matrester eftersom det är gammal mat, tänk då på att mycket av det du stoppar i dig redan är gammalt. Jag vet till exempel många som äter konserver, till exempel vita bönor i tomatsås, det är fullt ätbart trots att det i viss mening är gammalt. Sen har vi även sådan mat som ska vara gammal, som filmjölk (fermenterad mjölk), lutfisk, surströmming, mögelost och surdegsbröd, för att bara nämna några. Så bara för att du sparar maten till nästa måltid blir den inte dålig (om du förvarar den rätt).
 
Sen är det mycket mat som slängs även inom livsmedelsbranschen, alltså mataffärer som inte får sälja mat där datumet har gått ut trots att maten är fullt ätbar. Då är det också bra att vara snål, så att säga, att dumpstra är bra för miljön för då slängs inte lika mycket mat. Att dumpstra är att gå till en affär och be dem om mat som de inte får sälja. Det kan också vara att faktiskt leta bland en mataffärs sopor, men då gäller det att ha ordentlig koll på vad du håller på med så att du inte blir magsjuk.
 
I alla fall så är det okej att vara snål. Vår planet tycker att det är okej att vara snål, att spara på mat och att återanvända.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0