E-jakten
Jag blir lite trött på att det är så många som tror att bara något har ett E-nummer så är ämnet något onaturligt, farligt eller syntetiskt. Visst att vissa E-ämnen är det, men långt ifrån alla. Därför tänkte jag ta och göra ett stickprov och visa hur det kan se ut i vilken produkt som helst som innehåller E-nummer.
Jag tog en påse jordnötter med färgglada chokladöverdrag och tog ut alla E-nummer, följande nummer hittade jag: E414, E904, E903, E901, E160a, E120, E171, E133, E100 och E153.
Då ska vi ta en titt på vad detta är för olika saker.
E414: Gummi arabicum
Kommer från akacia-träd, som är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter och/eller jordnötter kan vara känsliga mot detta ämne. Annars lika ofarligt som vilken baljväxt som helst.
E904: Schellack
Kommer från ett ämne som är framställt av ett annat ämne som är en restprodukt från löss som sugit sav från bland annat fikus.
E903: Karnaubavax
Kommer från bladen på palmen Copernica cerifera. Helt ogiftigt och märkt med Bra miljöval.
E901: Bivax
Sånt som bin gör för att samla nektar i.
E160a: Karoten
Finns i många olika former och finns i nästan alla röda, orangea, gula och gröna grönsaker. Formen betakaroten är det som gör morötter orangea. Karotener är en viktig källa till A-vitamin.
E120: Karmin
Ett mörkrött färgämne som bland annat finns i rött vin. Utvinns ibland ur löss.
E171: Titandioxid
Finns i nästan alla saker som är vita. Allt från läkemedel till tuggummin till cottage cheese. Det har forskats alldeles för lite på ämnets hälsoeffekter för att kunna säga om det är helt harmlöst. Ämnet är vanligtvis i kristallform.
E133: Briljantblått
Kan framkalla allergiska reaktioner hos personer med astma.
E100: Gurkmeja
En växt som ofta används som krydda.
E153: Vegetabiliskt kol
Framställs genom förkolning av olika växtråvaror.
Kommentarer
Trackback