"Jag vill dra ned på kött, hur gör jag det på bästa sätt?"
Vill du dra ned på kött, men vill (just nu) inte sluta äta det helt? Här är en liten guide till vad du borde välja bort eller dra ned på, i första hand.
Du måste först fråga dig varför du vill dra ned på kött, är det av ekonomiska, miljö-, hälso- och/eller djurskyddsskäl? Observera att jag skriver djurskydd, inte djurrätt, då djurrätt innebär minimal konsumtion av djurprodukter, medan djurskydd innebär att du kan konsumera djurprodukter men vill att djuren ändå ska få må bra så länge de lever och att de ska slaktas/avlivas på ett så skonsamt sätt som möjligt.
Du måste först fråga dig varför du vill dra ned på kött, är det av ekonomiska, miljö-, hälso- och/eller djurskyddsskäl? Observera att jag skriver djurskydd, inte djurrätt, då djurrätt innebär minimal konsumtion av djurprodukter, medan djurskydd innebär att du kan konsumera djurprodukter men vill att djuren ändå ska få må bra så länge de lever och att de ska slaktas/avlivas på ett så skonsamt sätt som möjligt.
Ekonomiska skäl
Protein är billigare i vegetarisk form än i köttform, åtminstone om du lagar majoriteten av maten från grunden. Om du vill välja bort kött av ekonomiska skäl så är det väldigt mycket upp till dig vad du vill välja bort eller inte, kolla på lapparna som anger varans kilopris. Ett tips, om du vill fortsätta att äta mjölkprodukter, är att köpa ost utan löpe. Löpe är dyrare än vegetabiliskt eller mikrobiellt ystenzym, och något som de flesta inte vet är att löpe framställs ur nedmald kalvmage. En av de bästa proteinkällorna i växtriket är kikärtor, då de innehåller alla essentiella* animosyror i likhet med mycket kött. Kikärtor är mycket billigare än kött med samma mängd proteininnehåll per viktenhet. Dessutom kan du få kikärtorna ännu lite billigare genom att köpa dem torkade istället för konserverade.
Mer konkret:
- Välj bort löpe
- Laga mat från grunden
- Ät kikärtor
Miljöskäl
Om du vill dra ned på kött av miljöskäl ska du först och främst välja bort nötkreatur, alltså ko och kalv. Nästa steg är att välja bort lamm. Detta då gräsbetare ger ifrån sig stora mängder metangaser som är dåligt för ozonlagret. Minskad konsumtion av gräsbetande djur ger minskat antal gräsbetande djur vilket minskar utsläppet av metangaser. Du bör även minska på mjölkprodukter, då dessa kommer från gräsbetande djur.
Miljöskäl
Om du vill dra ned på kött av miljöskäl ska du först och främst välja bort nötkreatur, alltså ko och kalv. Nästa steg är att välja bort lamm. Detta då gräsbetare ger ifrån sig stora mängder metangaser som är dåligt för ozonlagret. Minskad konsumtion av gräsbetande djur ger minskat antal gräsbetande djur vilket minskar utsläppet av metangaser. Du bör även minska på mjölkprodukter, då dessa kommer från gräsbetande djur.
Källa: Livsmedelsverket
Källa: Dagens nyheter
Mer konkret:
- Välj bort nötkreatur
- Välj bort lamm
- Välj bort nötkreatur
- Välj bort lamm
- Dra ned på mjölkprodukter
Hälsoskäl
Om du vill dra ned på kött av hälsoskäl ska du först och främst välja bort rött kött och chark. Rött kött är nötkreatur, gris, lamm, häst och vilt. Chark är processat kött, såsom korv, bacon, leverpastej, skinka med mera. Livsmedelsverket rekommenderar maximalt 500** gram rött kött och chark i veckan och gärna så icke-processat som möjligt. Genomsnittssvensken äter 1300 gram rött kött och chark i veckan (och ja, även vegetarianer är inräknade i den siffran, så vi kan ju bara spekulera i hur hög den skulle bli om vi bara räknade köttätarnas konsumtion...). Välj ekologiskt kött, det innehåller oftast färre av de dåliga ämnen som finns i rött kött. Välj också gärna svenskt kött då vi har noggranna regler över hur mycket antibiotika som får användas inom köttindustrin, till skillnad mot till exempel Danmark, Tyskland och USA som använder väldigt stora mängder antibiotika. För stor antibiotikaanvändning i köttindustrin orsakar resistenta bakterier.
Hälsoskäl
Om du vill dra ned på kött av hälsoskäl ska du först och främst välja bort rött kött och chark. Rött kött är nötkreatur, gris, lamm, häst och vilt. Chark är processat kött, såsom korv, bacon, leverpastej, skinka med mera. Livsmedelsverket rekommenderar maximalt 500** gram rött kött och chark i veckan och gärna så icke-processat som möjligt. Genomsnittssvensken äter 1300 gram rött kött och chark i veckan (och ja, även vegetarianer är inräknade i den siffran, så vi kan ju bara spekulera i hur hög den skulle bli om vi bara räknade köttätarnas konsumtion...). Välj ekologiskt kött, det innehåller oftast färre av de dåliga ämnen som finns i rött kött. Välj också gärna svenskt kött då vi har noggranna regler över hur mycket antibiotika som får användas inom köttindustrin, till skillnad mot till exempel Danmark, Tyskland och USA som använder väldigt stora mängder antibiotika. För stor antibiotikaanvändning i köttindustrin orsakar resistenta bakterier.
Mer konkret:
- Välj bort rött kött
- Välj bort chark
- Välj ekologiskt
- Välj svenskt
Djurskyddsskäl
Välj ekologiskt och gärna från någon gård du känner till och kan besöka för att se hur djuren mår. Bor du i Uppland rekommenderar jag att besöka Lövsta. Välj inte kött från länder som inte har antibiotikarestriktioner inom köttindustrin, såsom Danmark, Tyskland och USA. Välj inte danskt kött för att danska grisar rutinmässigt får sina svansar avkapade för att förhindra att de av tristess (betonggolv och trånga boxar) börjar bita på varandras svansar. Välj inte fågel från USA då många köttfåglar får näbbarna avkapade för att förhindra att de av tristess hackar på varandra. Välj ekologisk kyckling (finns desvärre bara en gård i Sverige som föder upp) då dessa är av en mer långsamväxande hönsart än icke-ekologiska kycklingar. De snabbväxande kycklingarna är framavlade att växa så snabbt att deras ben inte hinner med och de klarar inte av att gå pga sin egen tyngd. Välj även ekologiska ägg. Ät inte kalv, då de slaktas i mycket ung ålder, vilket leder till hemska åtskiljanden mellan ko och kalv. Det mesta kalvköttet kommer från tjurkalvar inom mjölkindustrin. Dra ned på mjölkprodukter, då mjölkindustrin orsakar alltför tidiga separationer av ko och kalv. Ät inte fisk som fångats med nät då det även orsakar i fångst av oönskade fiskar som kastas (ofta döende, så de plågas väldigt mycket innan de dör).
- Välj bort rött kött
- Välj bort chark
- Välj ekologiskt
- Välj svenskt
Djurskyddsskäl
Välj ekologiskt och gärna från någon gård du känner till och kan besöka för att se hur djuren mår. Bor du i Uppland rekommenderar jag att besöka Lövsta. Välj inte kött från länder som inte har antibiotikarestriktioner inom köttindustrin, såsom Danmark, Tyskland och USA. Välj inte danskt kött för att danska grisar rutinmässigt får sina svansar avkapade för att förhindra att de av tristess (betonggolv och trånga boxar) börjar bita på varandras svansar. Välj inte fågel från USA då många köttfåglar får näbbarna avkapade för att förhindra att de av tristess hackar på varandra. Välj ekologisk kyckling (finns desvärre bara en gård i Sverige som föder upp) då dessa är av en mer långsamväxande hönsart än icke-ekologiska kycklingar. De snabbväxande kycklingarna är framavlade att växa så snabbt att deras ben inte hinner med och de klarar inte av att gå pga sin egen tyngd. Välj även ekologiska ägg. Ät inte kalv, då de slaktas i mycket ung ålder, vilket leder till hemska åtskiljanden mellan ko och kalv. Det mesta kalvköttet kommer från tjurkalvar inom mjölkindustrin. Dra ned på mjölkprodukter, då mjölkindustrin orsakar alltför tidiga separationer av ko och kalv. Ät inte fisk som fångats med nät då det även orsakar i fångst av oönskade fiskar som kastas (ofta döende, så de plågas väldigt mycket innan de dör).
Mer konkret:
- Välj ekologiskt
- Välj närproducerat
- Välj svenskt
- Välj bort nätfångad fisk
- Välj bort kalvkött
- Dra ned på mjölkprodukter
- Välj ekologiskt
- Välj närproducerat
- Välj svenskt
- Välj bort nätfångad fisk
- Välj bort kalvkött
- Dra ned på mjölkprodukter
Ni kanske förresten tycker att det är konstigt att jag inte har sagt något om att välja ekologiskt eller svenskt under miljöaspekten. Detta beror på att det gör väldigt lite skillnad om köttet kommer från Sverige eller USA, ur miljösynpunkt, då kött har så höga utsläpp redan vid produktionen att frakten blir som en droppe i havet. Det är alltså bättre att välja något vegetariskt som har fraktats långväga än något kött som är närproducerat. Sen när det gäller ekologiskt så är det väldigt olika beroende på vilket land du köper köttet ifrån, vissa har strängare eko-märkningar än andra. Sen behöver ekologiskt inte nödvändigtvis betyda miljövänligt, framförallt inte för nötkreatur där den ekologiska märkningen fokuserar väldigt mycket på djurskydd och därmed drar ned på kraven på miljövänligt. Just med kor är det väldigt svårt att ha märkningar som är både miljövänliga och djurskyddande då en gräsbetande ko är sämre för miljön än en ko som går på kraftfoder, men gräsbete är betydligt bättre för kons egen hälsa och välmående, samt att dess kött är mindre onyttigt för oss.
Nu har jag bara en sak kvar att säga: Bryt en norm, ät en böna.
*Essentiella aminosyror kallas de aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka men ändå behöver.
**Denna siffra sjunker sakta men säkert så fort ny mag- och tarmcancerforskning kommer ut.
Kommentarer
Trackback